Samen bouwen aan een stevig HR-fundament met een consultant
Joachim Berkenbosch is in april 2022 gestart als directeur bedrijfsvoering bij SGGZ-instelling Care to Change. Het is zijn ambitie om de basis van de HR-afdeling verder op orde te krijgen, zodat het werkgeluk stijgt, de werkdruk afneemt en de afdeling voorspelbare en constante prestaties levert. Dit vraagt om het durven maken van duidelijke keuzes en een flinke portie lef om zo stap voor stap te werken aan een steviger HR-fundament. Om dit te realiseren heeft Care to Change ervoor gekozen om externe deskundigheid in te zetten.
Het werd Joachim al snel duidelijk dat de werkdruk op de HRM-afdeling hoog was. Toen een van de collega’s ook nog eens uitviel, ontstond er een nog hogere werkdruk. Tot het punt dat het niet langer houdbaar was. Om het team direct te versterken en weer wat lucht te geven aan de afdeling, huurde hij via Reijn een junior HR-consultant in die de afdeling 6 maanden lang operationeel ondersteunde. Om structureel meer slagkracht te krijgen, riep Joachim daarna opnieuw hulp in. Deze keer van een senior HR-consultant die hem als meewerkend voorvrouw kon helpen om de inhaalslag van het HR-team vorm te geven.
Stap voor stap de basis op orde
De senior consultant is voor 18 uur per week ingehuurd en gaat als eerste aan de slag met het oppakken van het ziekteverzuim. Het is algemeen bekend dat het gemiddelde verzuimpercentage binnen de zorg hoog ligt, ook voor Care to Change is dit niet anders. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het ziekteverzuim, worden de cijfers eerst verder geanalyseerd. “We moeten beter begrijpen wat de verhalen achter de cijfers zijn, voordat we weten welke interventies passend zijn", aldus Joachim. “Als we weten welke variabelen voor ons al werkgever beïnvloedbaar zijn kunnen we hierop beleid formuleren en passend instrumentarium ontwikkelen." Doel is uiteraard om uiteindelijk het verzuimcijfer te laten dalen waardoor het werkplezier toeneemt en ook de kosten van verzuim voor onze organisatie dalen", vertelt Joachim.
Naast dit specifieke thema is de HRM-consultant ook echt een sparringspartner voor Joachim. Bij ingewikkelde HR-vraagstukken, waar weinig kennis van in huis is, doet hij ook beroep op haar. Hierbij kan gedacht worden aan vraagstukken als advies- en instemmingstrajecten met OR, arbeidsrecht, en verzuim- en loopbaan casuïstiek.
Tips voor andere zorgorganisaties
De belangrijkste tip van Joachim voor andere zorgorganisaties is: “Durf buiten je organisatie, en zelfs de zorgsector, te gaan kijken. Kijk wat je van anderen kan leren.” Joachim heeft zijn HR-team meegenomen naar de HR-afdeling van een commercieel bedrijf. Aanvankelijk was hier weerstand tegen, omdat zijn collega’s het eigenlijk te druk hadden om die uren te willen missen. Maar hoe de HRM afdeling van die organisatie zich in een aantal jaren stapsgewijs naar een professionelere afdeling had ontwikkeld, bleek een bron van inspiratie. Je eventjes onderdompelen in een andere omgeving kan dus mooie nieuwe inzichten opleveren waardoor je geïnspireerd wordt hoe je je eigen werk anders, leuker en slimmer kan organiseren.
Daarnaast kunnen partijen zoals Reijn hierin van toegevoegde waarde zijn. Vaak hebben consultants veel ervaring en kennis opgedaan in verschillende sectoren, waardoor zij mogelijk al eens oplossingen hebben bedacht voor soortgelijke HR-uitdagingen. Door tijdelijk gebruik te maken van deze expertise en frisse blik, kunnen zorgorganisaties profiteren van ideeën die ergens anders al succesvol zijn gebleken.
Over Care to Change
Care to Change is een organisatie binnen de specialistische GGZ en zij bieden cliënten een combinatie van verbale en non-verbale therapie. Zij geloven in een holistische benadering en proberen samen met de cliënt te werken aan het herstel. Hierbij nemen zij als uitgangspunt dat de cliënt regie heeft over de eigen behandeling. Daarnaast geven zij het team de professionele ruimte die nodig is om te bepalen wat er nodig is om aan het herstel van een cliënt te werken. Dit wordt multidisciplinair gedaan door behandelaren met verschillende achtergronden en opleidingen.
Hoe zorg je er nu als zorgorganisatie voor dat je de juiste verhouding hebt tussen flex en vast? En hoe doe je dit op een flexibele en duurzame wijze? In dit artikel lees je er meer over.