Werkgeluk sleutel tot behoud van zij-instromers in de zorg

Krapte op de arbeidsmarkt, werkdruk, veel uitstroom en minimale instroom. Wie de kranten openslaat, leest dat de zorg ‘het hard te halen heeft’. Maar lid van het bestuursteam van Habitat Lekker Leven, Theo van de Schepop, wil voorkomen dat de zorgsector in een slachtofferrol gaat zitten en om zich heen wijst. Daarom vroeg de bestuurder zich af, wat kunnen wij eigenlijk zélf doen om aan duurzaam zorgpersoneel te komen? De zorgorganisatie sloeg de handen ineen met Driessen en samen startten een zij-instroomtraject.

Werkgeluk sleutel tot behoud van zij-instromers in de zorg

Zorg bij Habitat Lekker Leven

“We organiseren een lekker leven voor allerlei mensen. Daarbij werken we in community’s, we brengen de leefwerelden van verschillende mensen bij elkaar. Dat doen we op vijf locaties. Habitat Lekker Leven is een relatief kleine en daarmee ook een platte organisatie. We hebben geen HR-afdeling; met een bestuur van drie regelen we alles rondom de zorg. Overigens hebben wij niet te klagen over het invullen van vacatures, we hebben zelfs een wachtlijst. Dat komt omdat we veel eigenaarschap neerleggen bij onze zorgprofessionals. Ze plannen zelf en hebben de regie over hun werkweek. Daardoor kiezen ondernemende zorgmedewerkers bewust voor ons.”

Wij zijn een knettergoede zorgvelener, maar niet gespecialiseerd in werving en selectie. Daarvoor hebben we Driessen ingeschakeld.

 Theo van de Schepop, bestuurder 

Strategisch partnerschap

“Hoe houden we mensen vast in de zorg, op korte én lange termijn? Die vraag hebben wij onszelf gesteld. Want ook al hebben wij nu geen nijpend probleem, dat kan er in de toekomst wel komen. En los daarvan kijken we niet alleen naar onze eigen organisatie, maar ook daarbuiten. We zien dat bij zij-instroomtrajecten veel mensen weer uitstromen. En uiteindelijk dus niet in de zorg gaan werken. Dat moet toch anders kunnen? En dan gaat het ons er echt niet om dat zij-instromers per se bij ons blijven werken. Als ze bij ons een fijne tijd hebben gehad en toe zijn aan een andere stap in de zorg, is dat ook prima. Het gaat ons erom dat we zelf iets kunnen doen om medewerkers duurzaam aan de zorgsector te binden. Dat kunnen we niet alleen, we gingen op zoek naar een strategisch partner die ons qua kennis kan ondersteunen. En toen kwamen we uit bij Driessen.”

Ondersteuning in werving en selectie

“Wij zijn een knettergoede zorgverlener, maar niet gespecialiseerd in werving en selectie. Daarvoor hebben we Driessen ingeschakeld. Want wij geloven: als je aan de voorkant zorgt voor een goede match, dan is de kans op uitstroom bij een zij-instroomtraject veel minder groot. Dan is het van belang om vragen te stellen als: waarom kies je voor deze opleiding? En: wat heb jij nodig om dit te laten slagen? Driessen helpt ons om de juiste mensen te selecteren. Waarom zou iedere zorgorganisatie zelf een opleidingsfunctionaris of recruiter in dienst nemen? Er zijn partijen, zoals Driessen, die al een grote expertise hebben opgebouwd.”

Benieuwd hoe je een zij-instroomtraject aanpakt? In dit artikel lees je er meer over.

Wil je een keer
vrijblijvend sparren?

Vera denkt graag mee om jouw HR-uitdagingen om te zetten in oplossingen.

Neem contact op