Hoe kies je een arbodienst die past bij jouw zorgorganisatie?

Als medewerkers ziek zijn, wil je dat ze de juiste begeleiding en aandacht krijgen. In Nederland ben je als werkgever wettelijk verplicht om in ieder geval een basiscontract af te sluiten met een arbodienst of bedrijfsarts die organisaties en werkgevers ondersteunt bij het voorkomen van verzuim en het bevorderen van de gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Maar de ene arbodienst is de andere niet. Ontdek handvaten voor het kiezen van een arbodienst die aansluit bij jouw zorgorganisatie. Dit kan je helpen wanneer je op zoek wil gaan naar een nieuwe arbodienstverlener.

Hoe kies ik een arbodienst die bij mijn zorgorganisatie past?

1. De match met jouw behoeften 

Wat voor arbodienst bij jouw organisatie past, is afhankelijk van jullie visie op vitaliteit en verzuim. Denk eens na over onderstaande vragen en toets of de werkwijze van je leverancier overeenkomt met jouw wensen. Ik verwacht van een arbodienst dat deze: 

  • Preventief werkt of curatief werkt; 

  • Een actieve rol neemt bij verzuim of een passieve rol neemt bij verzuim; 

  • Op alle onderdelen rondom verzuim en preventie ondersteunt of slechts op deelgebieden ondersteunt; 

  • Met een vaste prijs per medewerker werkt of op basis van verrichtingen (elke handeling wordt gefactureerd) werkt; 

  • Bij afspraken op locatie werkt of hybride werkt; 
  • Datagedreven of vanuit een mensgerichte aanpakt werkt. 

2. Taakdelegatie 

Het advies van een bedrijfsarts is essentieel voor het zo snel mogelijk en verantwoord naar werk begeleiden van zieke medewerkers. Een aantal uitvoerende taken kan echter zonder kwaliteitsverlies door andere gespecialiseerde professionals worden uitgevoerd. Dit noem je taakdelegatie. Het is belangrijk om te bepalen of je wil werken met taakdelegatie en in welke vorm: 

  • De inzet van enkel een bedrijfsarts; 

  • De inzet van een bedrijfsarts met een taakdelegatie door één vaste professional; 

  • De inzet van een bedrijfsarts met taakdelegatie door een team van professionals. 

Daarnaast is het belangrijk om de afweging te maken of de persoon die onder taakdelegatie werkt medisch opgeleid moet zijn. Een niet-medisch persoon kan de-medicaliseren, waardoor de focus meer ligt op het proces en het gedrag van de medewerker en dus ook wat wél kan binnen de re-integratie.  

3. Wel of niet gecertificeerd? 

We adviseren je om altijd te kiezen voor een arbodienst die voldoet aan alle wettelijke eisen, de kwaliteit op orde heeft en is aangesloten bij een brancheorganisatie. In dit overzicht vind je een lijst met alle gecertificeerde arbodiensten.

4. Specialist of generalist? 

Een zorg- en welzijnsorganisatie kent andere uitdagingen op het gebied van ziekte en verzuim dan bijvoorbeeld bedrijven in de bouwsector of de zakelijke dienstverlening. Een arbodienst met ervaring in zorg & welzijn kan een pré zijn. Een arbodienst die zich specialiseert in jouw sector, begrijpt vaak beter de gezondheids- en veiligheidsrisico's die bij jouw organisatie spelen. 

5. De rol van de OR 

Vergeet bij de keuze voor een arbodienst niet de ondernemingsraad (OR) te betrekken bij de inkoopprocedure. Dit geldt ook wanneer je een nieuwe overeenkomst sluit met je huidige leverancier. De OR heeft namelijk instemmingsrecht ten aanzien van zowel de keuze van de arbodienst als de inhoud van het contract. Sla deze stap dus niet over.  

6. Het nut van marktconsultaties  

De keuze voor een arbodienst is een serieuze en best moeilijke opgave. Want aan elke keuze zitten voor- en nadelen. Het helpt vaak om een marktconsultatie te houden met verschillende arbodienstverleners. Tijdens een marktconsultatie krijgen verschillende leveranciers de mogelijkheid om hun werkwijze aan je uit te leggen. De ervaring leert dat dit organisaties helpt bij het maken van een gefundeerde keuze. 

Wil je een keer
vrijblijvend sparren?

Vera denkt graag mee om jouw HR-uitdagingen om te zetten in oplossingen.

Neem contact op