Amplitie: Investeer in het welzijn van medewerkers om verzuim te voorkomen

Amplitie is afgeleid van het Latijnse 'ampolio' en betekent versterken of vermeerderen. Het draait om bevorderen in plaats van voorkomen (preventie) of herstellen (curatie). Amplitie is ontstaan vanuit de positieve organisatiepsychologie en sluit goed aan bij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid (Huber). Hierbij ga je uit van positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen. Wanneer je inzet op het versterken van alle medewerkers, komt je organisatie meer in balans. Je benadrukt én versterkt namelijk alles wat positief is op de werkvloer.

Amplitie: investeren in medewerkers om verzuim te voorkomen

Werken aan amplitie is kinderspel

Verschillende onderzoeken tonen aan dat deze positieve benadering loont. Medewerkers die werken in amplitieve organisaties zijn creatiever, innovatiever, gaan beter met werkdruk om en ervaren meer werkgeluk. Zelfs de cliënttevredenheid gaat omhoog. Hierdoor zie je ook positieve effecten op curatief en preventief vlak, zoals een verlaging van het verzuimcijfer. En het leuke is: eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig. Graag delen we wat voorbeelden van hoe je dit aanpakt. 

Functioneringsgesprek of ontwikkelgesprek?

Sommige organisaties voeren functioneringsgesprekken. Een traditionele keuze waarbij je veelal de tekortkomingen van een medewerker bespreekt en inzoomt op verbeterpunten. Organisaties die amplitief werken, kiezen bewust voor ontwikkelgesprekken. Een positievere insteek, waarbij je samen ontdekt hoe iemand (nog) beter tot zijn recht komt. Zo bevorder je het nadenken over voldoening, ontwikkeling en goed werkgeverschap. 

Het is belangrijk dat je niet alleen het goede gesprek voert met medewerkers met wie het minder goed gaat, maar juist ook met medewerkers die goed functioneren en lekker in hun vel zitten. Vaak wordt deze groep vergeten en gaat de aandacht uit naar medewerkers die zijn uitgevallen of mogelijk gaan uitvallen. Ook als het goed gaat met medewerkers, verdienen ze aandacht. Zo weet je wat er speelt en waar een medewerker op dat moment behoefte aan heeft. 

Werf vanuit talentprofielen

Heb jij al eens gedacht aan het werven van nieuwe medewerkers vanuit talentprofielen in plaats van functieprofielen? Binnen zorg & welzijn wordt dit ook wel 'Bekwaam is bevoegd' genoemd. Werf je vanuit talenten, dan kijk je naar competenties, praktijkervaring en kennis in plaats van alleen de behaalde diploma's. Op basis daarvan beoordeel je voor welke taken een medewerker bekwaam is, en dus inzetbaar. Door deze manier van werven ontstaat een groter potentieel aan nieuwe medewerkers.   

Daarnaast kun je door werk anders in te richten de werkdruk onder medewerkers verlagen. Zo kun je verpleegkundigen ontlasten door taken bij hen weg te nemen en onder te brengen bij zorgondersteuners. Op deze manier zet je zorgondersteuners optimaal in en ervaren verpleegkundigen minder werkdruk. 

Wil je hier meer over lezen? Laat je dan inspireren door het artikel van oud-bestuurder Corine Remmers (Sint Jozef wonen & zorg ) over het anders kijken naar zorgprofielen. 

Omdenken in taalgebruik

Geloof je in amplitie? Breng het in de praktijk via positief taalgebruik. Heb je het over verzuimbeleid of vitaliteitsbeleid? Werkdrukplan of werkenergieplan? Voer je exitgesprekken of blijfgesprekken? Door simpelweg de nadruk te leggen op het positieve, maak je al een groot verschil.

Wil je een keer
vrijblijvend sparren?

Vera denkt graag mee om jouw HR-uitdagingen om te zetten in oplossingen.

Neem contact op