Zorgmedewerkers versneld laten instromen

Tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen zingeving en maatschappelijke betrokkenheid missen in hun werk. Zij staan open om van baan te veranderen als zij de kans om een goede opleiding in de zorgsector te volgen. Dit wordt ook wel zij-instroom genoemd. Daarnaast is er sprake van flink wat onbenut zorgpotentieel. Mensen die eens een zorgbevoegdheid hebben gehaald, maar daarna in een andere baan zijn beland. Het her-opleiden en herintreden van bestaand arbeidsmarktpotentieel is een belangrijke manier om de toekomst van werk in de sector zorg & welzijn vorm te geven.

Het succes van zij-instroomtrajecten en herintreders in de praktijk

Hoe pak je een zij-instroom of herintrederstraject aan?

Je kunt een zij-instroom of herintrederstraject in de zorg zelf organiseren. Ontdek via onderstaande stappen hoe het werkt. 

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk      
    Het succes valt of staat uiteraard met de juiste voorbereiding. Bedenk voor welke zorgfunctie je een zij-instroom of herintrederstraject wilt opzetten en zoek daarna naar de juiste vorm van opleiding om het traject in te richten. Kun je toekomstige zorgmedewerkers zelf opleiden of doe je dit in samenwerking met een onderwijsinstituut? En hoe zit het met diplomering en de begeleiding van kandidaten?    
    Onderzoek daarnaast wat de mogelijkheden zijn om op regionaal niveau de handen ineen te slaan bij het opzetten van een zij-instroom of herintrederstraject. Voornamelijk voor de werving biedt dit kansen. 
  2. Werven van kandidaten      
    Nadat het voorwerk is gedaan, kun je starten met het werven van kandidaten. Het is belangrijk om een goed beeld van de functie, de organisatie en het traject te schetsen om uitstroom te voorkomen. Geef antwoord op de belangrijke vragen van potentiële kandidaten en zorg dat je vindbaar bent. Bedenk een goede mix van online en offline advertenties, organiseer open dagen, informatiebijeenkomsten of meeloopdagen. Zo krijgen kandidaten een beeld van de praktijk en de opleiding. Maak een eigen landingspagina voor de vacature en schrijf aantrekkelijke vacatureteksten.  

Tip! Hulp nodig bij het schrijven van goede vacatureteksten? Download hierde whitepaper met praktische tips en een handige checklist waar iedere vacature aan moet voldoen.  

  1. Solliciteren en selecteren     
    Steeds meer zorgorganisaties bieden kandidaten de kans om op een laagdrempige manier te solliciteren. Een motivatiebrief of cv is niet altijd nodig, dus ga hier flexibel mee om. Vraag bijvoorbeeld kandidaten om een filmpje op te nemen of laat ze alvast langskomen voor een rondleiding. Zo zie je direct hoe een kandidaat zich presenteert. Laat een geselecteerde kandidaat een test of toets maken om de talenten, drijfveren en voorkeursstijlen in kaart te brengen. Hierdoor wordt inzichtelijk of het beeld van de kandidaat klopt met de functie en welke skills energie opleveren of energie kosten. Ook ontdek je welke competenties iemand met zich meebrengt, welke begeleiding nodig is en of dit binnen jouw organisatie past. Lees meer in deze whitepaper over het belang van assessments bij de selectie van medewerkers.
  2. Contract en onboarding      
    Als de kandidaat mag starten, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk het contract, de voorwaarden, de persoonlijke doelen en verwachtingen met elkaar bespreekt. Met informatie over de eerste dagen op de nieuwe werkplek, routebeschrijvingen en bijvoorbeeld een werkbuddy zorg je dat nieuwe zorgmedewerkers zich welkom voelen.      

Tip! In deze whitepaper lees je alles over het belang van een goede onboarding en de do’s en don’ts.

  1. Start opleiding en werken    
    Een goede werkplek en een vast aanspreekpunt zijn essentieel om een zij-instroom- of herintrederstraject in de zorg te laten slagen. Laat de nieuwe zorgmedewerkers niet direct op de meest lastige afdeling starten en laat ze indien mogelijk inwerken op verschillende afdelingen, zodat ze brede kennis opdoen. Zorg daarnaast ook voor voldoende evaluatiemomenten. Zo kunnen de zij-instromers of herintreders ervaringen delen en houdt de begeleider grip op de voortgang.  
  2. Vast contract    
    Bied de medewerkers na het succesvol afronden van de opleiding een vast contract aan en vergeet niet om dit succes binnen de organisatie te vieren.  

Wil je meer weten over zij-instroom in de zorg? Download de whitepaper Duurzame zij-instroom in de zorg en ontdek of een zij-instroomtraject jouw organisatie verder kan helpen. Ook lees je over 12 succesfactoren voor een duurzame match bij zij-instroomtrajecten. 

Zij-instroom en herintreden in de praktijk

Steeds meer organisaties in zorg & welzijn starten met zij-instroom. Zo ook lid van het bestuurteam Theo van Schepop van Habitat Lekker Leven. Hij wil voorkomen dat de zorgsector in een slachtofferrol gaat zitten en om zich heen wijst. Daarom vroeg de bestuurder zich af, wat kunnen wij eigenlijk zélf doen om aan duurzaam zorgpersoneel te komen? Je leest het hele verhaal Werkgeluk sleutel tot behoud van zij-instromers in de zorg hier.

Dat er ook in de zorg krapte op de arbeidsmarkt is, merkte Stroomz (voorheen SGE). Voor hen was het vooral lastig om doktersassistenten te vinden. Door de inzet van herintreders hebben ze al nieuwe doktersassistenten kunnen vinden. Lees hier het hele verhaal van Stroomz Meer doktersassistenten dankzij project herintreders. 

Wil je een keer
vrijblijvend sparren?

Vera denkt graag mee om jouw HR-uitdagingen om te zetten in oplossingen.

Neem contact op