Een sterk werkgeversmerk maakt je aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers

Als je zorgmedewerkers wilt aantrekken, dan red je het als zorgorganisatie niet meer met alleen goede arbeidsvoorwaarden, een goede werk-privé balans en een marktconform salaris. Medewerkers maken een weloverwogen keuze voordat ze ergens gaan werken en kiezen voor een zorgorganisatie die het beste past. Jouw werkgeversmerk speelt daarbij een belangrijke rol. 

In deze tijd, waarin de focus steeds meer komt te liggen op het welzijn en de ontwikkeling van medewerkers, is het belangrijk dat je medewerkers écht op de eerste plaats zet. Dit belang wordt onder andere benadrukt in het manifest 'De medewerkers op 1' in VVT. Wanneer je dit verwerkt in je werkgeversmerk kan dit helpen om potentiële zorgmedewerkers aan te trekken die op zoek zijn naar een werkgever die echt zorgt voor zijn personeel.

Zorgmedwerkers vinden

Wat is een sterk werkgeversmerk? 

Een sterk werkgeversmerk (employer brand) is authentiek, durft zich uit te spreken met enkele kernwaarden en spreekt talenten aan die overeenkomen met deze kernwaarden. Je spreekt van een sterk werkgeversmerk als de identiteit (wie je bent) en het imago (hoe anderen je zien) van je zorgorganisatie naadloos op elkaar aansluiten. 

In 5 stappen naar een sterk werkgeversmerk

Ben je benieuwd hoe je bouwt aan een sterk werkgeversmerk? Wij zetten de belangrijkste stappen voor je op een rij.

  1. Vaststellen van de organisatie identiteit   
    De identiteit van jouw organisatie is wie je daadwerkelijk bent en waar je voor staat. Wat zijn jouw unieke waarden als werkgever? Hoe ervaren medewerkers dit? Welke sfeer heerst er binnen jouw organisatie? Waarom werken medewerkers graag bij jouw organisatie? Ga met behulp van deze vragen het gesprek aan met je medewerkers en stel zo jouw organisatie-identiteit vast.

Tip! Het vaststellen van je organisatie-identiteit is best moeilijk. Het kan helpen om hier externe hulp voor in te schakelen. De objectieve positie van een bureau helpt je bij het verkrijgen van een goede analyse van jouw identiteit als werkgever en het achterhalen van de belangrijkste waarden volgens de mensen die er werken. Verschillende bedrijven, waaronder Jeij bieden employer branding analyses om je te helpen. 

  1. Doelgroep onderzoek   
    Met een werkgeversmerk wil je potentiële medewerkers aantrekken en de talenten die al bij je werken behouden. Denk daarom goed na wie je met je werkgeversmerk wilt aanspreken. Waar staat de organisatie over 5 jaar en welke zorgmedewerkers passen hierbij? En wat zijn de wensen en ambities van deze doelgroep?   
     
  2. Creëren van het werkgeversmerk   
    Nu je weet wie jij als organisatie bent en welke doelgroepen jij wilt aanspreken, is het tijd om aan de buitenwereld te laten zien wie je bent. Zoals gezegd sluiten de identiteit en het imago van sterke werkgeversmerken naadloos op elkaar aan. Maak zichtbaar wat je als werkgever nu écht te bieden hebt, naast de arbeidsvoorwaarden. Waar sta je voor? Wat krijgen collega’s die bij je werken ervoor terug? Van zorgmedewerkers is bekend dat zij in de sector willen werken omdat ze graag betekenisvol werk doen. Geef 'betekenisvol' inhoud in de verhalen die je vertelt over jouw zorgorganisatie.    
  3. Selectie van middelen en platformen   
    Het is tijd voor jouw werkgeversmerk-campagne. In deze fase kies je de boodschappen, middelen en platformen die je inzet, zodat jouw campagne bij de juiste doelgroep aanslaat. Ga bijvoorbeeld voor een video op social media voor meer zichtbaarheid of adverteer in vaktijdschriften die zich richten op jouw doelgroep. Maar vergeet ook interne communicatie en je eigen werken-bij-website niet. Je eigen medewerkers zijn de beste ambassadeurs van jouw organisatie. Betrek ze bij dit proces en gebruik eventuele feedback om de campagne aan te scherpen.   

Tip! Denk ook eens aan nieuwe manieren van medewerkers werven. Bijvoorbeeld door hen een kijkje in de keuken te bieden. In dit artikel lees je hoe Novicare meer greep kreeg op hun sollicitatieproces dankzij een ATS én een succesvolle wervingscampagne.

  1. Meten is weten   
    Hoe weet je nu of jouw campagne slaagt? Stel van tevoren heldere en meetbare doelen zodat je tussentijds kan meten of jouw campagne de gewenste resultaten behaalt. Gebruik bijvoorbeeld online gegevens die uit de campagne komen om de relevantie van je boodschap en/of middelen te vergroten en gebruik data die kandidaten achterlaten.    

    Met bovenstaande stappen kun je jouw werkgeversmerk definiëren én activeren. Wil je hier meer over lezen of kun je wel wat extra tips gebruiken? Download dan deze whitepaper over de kracht van jouw werkgeversmerk en laat je inspireren om aan de slag te gaan.

Wil je een keer
vrijblijvend sparren?

Vera denkt graag mee om jouw HR-uitdagingen om te zetten in oplossingen.

Neem contact op