Eerste hulp bij talentontwikkeling

De mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, is één van de belangrijkste factoren voor medewerkers om bij een organisatie te blijven. Ontwikkeling leidt tot groei en medewerkers die groeien maken het verschil in organisaties. Wil je als zorg- of welzijnsorganisatie blijven meetellen, dan is het dus belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van je medewerkers. Ga daarom het gesprek hierover aan met je medewerkers.

Daarnaast is het belangrijk om oog te hebben voor de talenten en drijfveren. Medewerkers die tijdens het werk hun talenten inzetten, zijn energieker, positiever en creatiever. Ze voelen zich gewaardeerd, zelfverzekerd en zitten goed in hun vel. Genoeg redenen om aan de slag te gaan met talentontwikkeling in de zorg. Maar hoe doe je dat?

Onbenut talent en behoud van zorgmedewerkers

In 5 stappen aan de slag met talentontwikkeling 

Het ontwikkelen van medewerkers is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk dat je medewerkers de tijd en ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen. Aan de hand van deze 5 belangrijke stappen maak je een start met het professionaliseren van de ontwikkeling van jouw zorgmedewerkers. 

  1. Breng talent en competenties in beeld
    Aan de hand van assessments ontdek je waar de talenten van medewerkers liggen. Dit is voor zowel de medewerker als de werkgever erg nuttig. Door medewerkers bewust te maken van hun talenten en mogelijkheden kun je ervoor zorgen dat ze gemotiveerd raken om aan de slag te gaan met hun competenties. Daarnaast ontdek je op deze manier waar de leerbehoeften van jouw medewerkers liggen.
  2. Zet het juiste talent in op de juiste plek
    Je kunt opleidingen en trainingen faciliteren, maar als je medewerkers niet op de juiste plek zitten, schiet je er weinig mee op. Het is belangrijk dat medewerkers in de juiste functie zitten waarbij ze het beste tot hun recht komen. Daarmee til je niet alleen de medewerkers naar een hoger niveau, maar ook je organisatie. Ga hierover het gesprek aan met je medewerkers. Ervaart hij of zij nog voldoende uitdaging? Wat wil de medewerker over een aantal jaar bereiken en waar liggen de leerbehoeften? Belangrijke vragen waardoor je uiteindelijk het juiste talent op de juiste plek kunt inzetten.
  3. Stel een ontwikkelplan op
    Als je aan de slag wil met de ontwikkeling van je medewerkers, is het belangrijk om hier een ontwikkelplan voor op te stellen. Bepaal samen welke ontwikkelstappen er gezet kunnen worden. Alleen dan kun je de besproken ambities waarmaken. 
  4. Zet een Learning Management Systeem in
    Een online leerplatform mag zeker niet ontbreken als je aan de slag gaat met talentontwikkeling. Veel organisaties bieden al e-learning modules aan voor onder andere bijscholing van zorgprofessionals. Wil je nog een stapje verder gaan en kennisontwikkeling naar een hoger niveau tillen? Maak dan gebruik van een Learning Management Systeem (LMS). Een LMS is een softwareapplicatie voor het beheren, volgen en leveren van online cursussen en trainingen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid voor sociale interactie en integratie met andere software en tools. Met een LMS heb je een gestructureerde en georganiseerde omgeving waarmee je een leven lang leren en ontwikkelen stimuleert.
  5. Geef feedback voor continue groei
    Wil je dat je medewerkers blijven groeien en ontwikkelen, dan is het belangrijk om regelmatig te evalueren en feedback te vragen én geven. Vraag waar je jouw medewerkers bij kunt ondersteunen, maar vergeet ook zelf geen feedback te geven. Alleen zo kunnen jouw medewerkers groeien. 

Regionale samenwerkingsverbanden

Binnen zorg & welzijn zijn regionale samenwerkingsverbanden belangrijker dan ooit om talentontwikkeling te stimuleren. Denk hierbij aan ontwikkeldagen, stages en uitwisselingen. Door een kijkje in de keuken bij andere zorg- en welzijnsorganisaties, geef je medewerkers de mogelijkheid om hun blikveld te verbreden en behoud je ze voor de sector. Een mooi voorbeeld van zo'n samenwerkingsverband is het project Samen Slim. Dit is een samenwerking tussen 6 zorg- en welzijnsorganisaties: Archipel, Lunetzorg, SWZ, Sint Annaklooster, Stroomz en Vitalis. Het doel is onder andere om op een slimme manier nieuwe medewerkers te werven en uitstroom tegen te gaan. 

Al met al kan het goed organiseren van talentontwikkeling best lastig zijn. Vooral in een sector waar de werkdruk hoog is en waar leidinggevenden vaak een grote groep collega's aansturen. Met kleine stapjes, zoals het voeren van een goed gesprek, kan je al een groot verschil maken in het vergroten van het werkgeluk van medewerkers. 

Wil je een keer
vrijblijvend sparren?

Vera denkt graag mee om jouw HR-uitdagingen om te zetten in oplossingen.

Neem contact op